Praca w rzeźniach jest wyczerpująca fizycznie i często niebezpieczna. Samo posługiwanie się ostrymi narzędziami stwarza szereg zagrożeń. Aby chronić pracowników, należy zidentyfikować możliwe zagrożenia i zapoznać się z odpowiednimi procedurami ich eliminowania.
Bez względu na branżę bezpieczeństwo pracy powinno być kierowane przez nacisk na wyposażenie pracowników w odpowiedni sprzęt ochronny, stworzenie bezpiecznego środowiska pracy, ale także wprowadzenie innowacji w procesie produkcyjnym.
Może być trudniej wprowadzić te punkty w życie dla rzeźni. Samo środowisko stwarza wiele wyzwań, szczególnie w postaci szybkiego tempa na linii.
Sprzęt higieniczny i ochronny w rzeźniach
Podstawowym wyposażeniem operatora na początku procesu uboju jest hełm, który chroni głowę i czaszkę. Przy dalszej pracy z mięsem rękawice ochronne i siatka na włosy są niezbędną ochroną higieniczną dla pracownika i produktu, który trafia do sieci sprzedaży.
Tępe noże nie należą do linii
Do krojenia, przygotowywania i sprzedaży mięsa potrzebne są ostre, wysoce wyspecjalizowane noże, dłuta i inne narzędzia. Jednak ich niewłaściwe użytkowanie, zły stan lub niewystarczające szkolenie pracowników może oznaczać poważny lub śmiertelny wypadek. Utrzymanie narzędzi roboczych w dobrym stanie i dokładne przeszkolenie nowego personelu powinno być sprawą oczywistą.
Bezpieczeństwo procesu pracy w rzeźniach jest również zagrożone przez 3 ważne czynniki ludzkie:
- Rotacja pracowników
Niezwykle częste zmiany personelu, które są powszechne w tej dziedzinie, mogą zagrozić całemu funkcjonowaniu miejsca pracy i bezpieczeństwu pracowników. Gdy liczba osób nadzorujących jest ograniczona, a nowi pracownicy muszą szybko dołączyć do pracy, ryzyko obrażeń wzrasta. Niedostatecznie przeszkoleni pracownicy mogą łatwiej popełniać błędy i mogą zagrażać sobie lub swoim współpracownikom podczas produkcji. - Pracownicy przy pasie
Pracownicy pracujący na bieżni, która zwykle jest ustawiona na najwyższą prędkość, mogą nie być w stanie nadążyć za nią. Często skutkuje to przewidywalnymi, ale łatwo modyfikowalnymi obrażeniami. W wielu przypadkach pracownicy narażeni są również na ryzyko posługiwania się ostrymi narzędziami podczas krojenia w niewielkiej odległości od siebie. - Podział pracy
Praca wymagająca wysiłku fizycznego, wraz z wymogiem czujności pracowników, stanowi niebezpieczne połączenie. Jeśli zmiany przekraczają standardowe godziny pracy, a pracownicy są wyczerpani, ich uwaga zmniejsza się, a ryzyko obrażeń wzrasta. Oprócz odpowiednio dostosowanej długości zmiany rotacja zadań pomoże również utrzymać koncentrację.
Strona fizyczna i ergonomiczna
W przemyśle mięsnym ludzie cierpią bardziej fizycznie i ergonomicznie w ciągu dnia pracy niż pracownicy innych branż. Osoby pracujące na liniach, wiszące lub wycinające zwierzęta są narażone głównie na powtarzalny stres, który powstaje w wyniku powtarzających się monotonnych zadań w kółko.
Regularnie
obciążając te same grupy mięśni, nadmiernie obciążone części ciała,
takie jak tułów, dłonie, nadgarstki i plecy, zostają ustawione i
uszkodzone. Częste zmiany ciepła i zimna, hałasu lub narażenia na
wibracje z pewnością nie przyczyniają się do zdrowia fizycznego.
Ochrona
polega na regularnym ćwiczeniu obciążonych części ciała i stosowaniu
taśm. Wskazane jest również dostosowanie miejsca pracy i częstsze zmiany
czynności.
Niepotrzebnych wypadków można uniknąć dzięki nieodłącznej proaktywności i znajomości możliwych zagrożeń. Ponieważ bezpieczeństwo ubojni nigdy nie może być w pełni zagwarantowane, najważniejsze jest utrzymanie linii bezczynności i zwracanie uwagi na wszystkie zadania.